Христина Каципиду за международния обмен в Gallaudet

Христина

17 юни 2023

Христина Каципиду се завърна от международен обмен в университета Gallaudet

Най-младият член на Deaf.bg и един от съ-основателите на Младежка организация на глухите активисти в България – Христина Каципиду, се завърна у нас след пет месечен престой във Вашингтон, САЩ, като стипендиант по програмата за международен обмен Fulbright.

Хриси посети най-големия университет за глухи в света – Gallaudet, където работи като изследовател на гражданското общество с менторската подкрепа на Prof. Dr. Kathleen Wood, която беше в България миналата година с подкрепата на Fulbright за да участва като лектор в международната научна конференция “Жестовият език в образованието и науката“, организирана съвместно от Министерството на образованието и Deaf.bg.

Заедно с Dr. Wood, Хриси разработи меморандум за разбирателство между Deaf.bg и Gallaudet, с цел устойчиво сътрудничество за усъвършенстване уменията на глухите специалисти по български жестов език, което ще спомогне за подготовката и развитието на бъдеща бакалавърска програма „Български жестов език“.

По време на престоя си в САЩ, Хриси участва в редица курсове, запозна се с много глухи студенти и преподаватели, както и с чуващи такива, които владеят отлично жестов език и така сътрудничат на глухите си колеги. Тя видя на практика как се преподава жестов език, какво означава „deafhood”, какви трябва да са правата на глухите хора в училище, как се развиват науките за глухотата, каква трябва да е ролята на чуващите преводачи и какво е работещо образование за глухи. Също така, Хриси посети и училището за глухи в Мериленд, където американският жестов език е задължителен за всеки, глухите деца имат изградено критично мислене, участват активно във всички занимания и тяхното образование е равнопоставено на техните чуващи връстници. Така, те се превръщат в образовани и подготвени хора за да бъдат ментори на световната глуха общност.

В САЩ системата работи в полза на глухите хора  – споделя Хриси. Първоначално изпитах културен шок, защото никога досега не съм срещала такова отношение в нашата страна. Тук все още чуващите не умеят да бъдат истински съмишленици и партньори на глухите. Вярвам, че с усилия и постоянство и устойчив международен обмен това ще се промени. Затова искам повече глухи българи да отидат в университета Gallaudet за да се докоснат до възможностите, знанията и отношението, да осъзнаят своите сила, качества и права, да имат самочувствие и когато се завърнат в България да бъдат глухите лидери на утрешния ден.

От името на целия екип на Deaf.bg, изразявам благодарност към всички преподаватели от Gallaudet, които изявиха готовност да бъдат ментори на глухите специалисти по български жестов език. Искрени благодарности за невероятната подкрепа и на Fulbright за възможността, която ни дава. Чувствам се по-силна от всякога и вдъхновена да покорявам нови върхове!

Други новини от 2023 г.

〈 януари
декември 〉