МОГА с номинация за наградите

„Човек на годината“ 2023

МОГА

1 декември 2023

МОГА с номинация за наградите „Човек на годината“ 2023

С огрномно вълнение искаме да споделим, че Младежката организация на глухите активисти – МОГА, част от обединението Deaf.bg, е номинирана за Човек на годината 2023!

От 2008 г., наградите „Човек на годината“ се присъждат ежегодно от Български хелзинкски комитет за принос към правата на човека и правозащитността. Хора или организации се номинират заради конкретна правозащитна дейност, която е в защита на правата на човека, правата на животните или опазване на природата.

Номинацията на МОГА тази година е почит към забележителните постижения на българските глухи младежи, техния изключителния принос в отстояването на правата на глухата общност и насърчаването на нейното развитие в България. Тяхната непоколебима отдаденост и решителност да издигнат жестовия език, образованието и услугите за глухи хора до нивото на развитите нации и в съответствие с принципите, изложени в Хартата на Световната федерация на глухите, илюстрират дълбок ангажимент за овластяване на уязвим сегмент на обществото. Номинацията признава многостранното въздействие на глухите младежи, чиято отдаденост резонира в неуморната им работа за по-приобщаващо, справедливо общество, без аудизъм и токенизъм.

През 2020 г., нашият колега Иван Бургов спечели наградата „Човек на годината“ в категория „Застъпник на годината“ за борбата му за регламентирането на жестовия език. В началото на 2021 г., парламентът прие Закона за българския жестов език и в този голям пробив за правата на глухите хора в България базова роля има именно той.

Пожелаваме успех на МОГА, а дали печелят ще разберем на 12 декември, когато ще се проведе церемонията по връчването на наградите „Човек на годината“ 2023.

Други новини от 2023 г.

〈 януари
декември 〉