В Българското посолство в САЩ с Анджела Родел

Българското посолство в САЩ с Анджела Родел

9 февруари 2024

На гости на Посолството на България в САЩ с Анджела Родел

Вашингтон, САЩ

Нашите колеги Ашод Дерандонян и Яна Хаджихристова ни изпращат емоционален поздрав от Посолството на България в САЩ, което посетиха преди няколко дни, заедно с представители на Gallaudet University.

Посланик Георги Панайотов беше домакин на елегантно събитие в чест на носителя на наградата The Booker Prizes за 2023 г., г-жа Анджела Родел, която тя получи за изключителния си превод на английски език на романа „Времеубежище“ на Георги Господинов. Всички присъстващи бяха очаровани от вълнуващия разговор с г-жа Родел, в който беше отбелязан и последния й превод – книгата „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева.

Ашод и Яна споделят: „Това събитие беше трогателна среща на бивши и настоящи стипендианти по програмата за културен и образователен обмен на САЩ – The Fulbright Program, с визионерския Изпълнителен директор на Fulbright Bulgaria, г-жа Родел.

Ключов момент от събитието беше отбелязването на новоподписания Меморандум за разбирателство между университета Галодет и Deaf.bg. Така беше подчертана ролята на Фулбрайт в осъществяването на това сътрудничество: през 2022 г. проф. Кати Ууд (Kathy Wood) от Галодет беше в София за да се запознае отблизо с целите и мисията на екипа на Deaf.bg; през 2023 г., Христина Каципиду от Deaf.bg беше стипендиант по програмата Фулбрайт и така посети Галодет като изследовател на гражданското общество; в момента Ашод е първият глух стипендиант на Фулбрайт, който е част от магистърска програма в Галодет.

Благодарим на посланик Панайотов за сърдечното посрещане. Тази незабравима вечер беше не само празненство на академични и литературни постижения, но и подчерта колко важен е процесът на овластяване на глухата общност в България чрез образование и международен обмен.“

Други събития от 2024 г.

〈 януари
декември 〉