Поредица от събития с участието на г-жа Роберта Кордано, президент на Галодет

Роберта Кордано Галодет

26 февруари 2024

Deaf.bg домакин на поредица от събития в чест на първото официално посещение на Роберта Кордано в Източна Европа

София

По повод първото официално посещение в Източна Европа на г-жа Роберта Кордано, президент на университета Галодет, Deaf.bg организира поредица от събития с участието на глухата общност, държавни институции, неправителствени организации, академичната общност и частния сектор.

На стратегическата среща в Дома на Европа фокусът бе върху необходимостта от международен обмен и диалог между институциите. В събитието взеха участие представителите на Министерски съвет – г-жа Мария Габриел, посланика на Американското посолство в София н. пр. Кенет Мартен, президента на Фондация „Америка за България“ г-жа Нанси Шилер, изпълнителния директор на Fulbright Bulgaria – г-жа Анджела Родел, на Американския университет в България – д-р Марги Енсайн, Европейската комисия в България – г-н Бойко Благоев, г-н Даниел Киряков от Американската търговска камара в България, и разбира се – г-жа Роберта Кордано, президент на Галодет, заедно с нейния екип.

Съвместно с Fulbright Bulgaria, Софийския университет (СУ) и Галодет, Deaf.bg реализира друго значимо събитие, което се проведе в Аулата на СУ. На него беше представена нуждата от създаването на бакалавърска програма по филология на българския жестов език (БЖЕ). Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев и проф. Амелия Личева – Декан на Факултета по славянски филологии, поеха ангажимент да работят активно за постигането на тази цел. На събитието бяха представени резултатите от първото по рода си проучване на езиково-културната идентичност на младите глухи българи, както и бяха обсъдени как иновациите и развитието на БЖЕ ще допринесат за една устойчива Глуха екосистема.

Не по-малко важни бяха срещите с министри , заместник министри и експерти в Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на иновациите и растежа, където се дискутира необходимостта от изцяло нов подход към билингвалното образование на глухите. Бяха обсъдени и възможностите за трудова реализация на глухи специалисти по БЖЕ в системата на образованието.

Deaf.bg организира и още едно уникално събитие, на което българската глуха общност имаше възможност за неформален приятелски разговор с г-жа Кордано – носител на наградата „Жените на 2023 г.“ от USA TODAY. Разговаряхме за нещата, които ни вълнуват, почерпихме от безценния опит на тази невероятна жена и се вдъхновяваме заедно.

Тези събития и срещи отразяват ангажимента и амбициите на глухата общност за развитие и промяна, като в същото време подчертават необходимостта от сътрудничество с различни институции и организации за постигане на общи цели.

Обменните програми целят да подготвят критична маса от глухи хора, които след това да приложат в България своите знания и практики, за да започне процесът на реално овластяване и приобщаване на глухите в образованието и обществото.

Можете да усетите атмоферата на събитията в следващите видеа:

Стратегическа среща в Дома на Европа, 26 февруари 2024

Публично събитие в Аулата на СУ, 26 февруари 2024

Неформална среща на глухата общност с Роберта Кордано, 27 февруари 2024

 

 

Други събития от 2024 г.

〈 януари
декември 〉