Първи симпозиум за глухи преводачи

Първи симпозиум за глухи преводачи

05 юни 2024

Естония бе домакин на първия по рода си симпозиум за глухи преводачи

Нашият колега Кирил Славов беше част от първия по рода си симпозиум за глухи преводачи, който се проведе на 31 май и 1 юни в Талин, Естония. Домакини на събитието бяха Лабораторията за изследване на естонския жестов език (Estonian Sign Language Research Laboratory) към Талинския университет (Tallinn University) и Световната асоциация на жестовите преводачи – World Association of Sign Language Interpreters (WASLI) – Region Europe, а целта е осигуряване на устойчиво развитие на професията Преводач от и на жестов език.

Откритата през февруари 2024 г. лаборатория към Талинския университет има за цел да опише езиковите характеристики на естонския жестов език (ЕЖЕ) и неговата употреба в естонската глуха общност, да повиши осведомеността за ЕЖЕ в Естония и извън нейните граници, както и да насърчи прилагането на резултатите от изследванията в преподаването на езика и жестовия превод.

През двата дни на вълнуващ диалог между участниците в срещата, бяха засегнати теми като настояще и бъдеще на професията Преводач от и на жестов език, жестовия превод в европейски и международен контекст и как се прави жестов превод в екип.

Сред лекторите в събитието беше г-жа София Исари, президент на Европейския съюз на глухите (EUD – The European Union of the Deaf), която показа ангажимента на институцията към развитието на глухите жестови преводачи в цяла Европа.

Щастливи сме да споделим, че симпозиумът на глухите преводачи през 2025 г. ще се проведе в България. Очаквайте подробности за събитието в близко бъдеще.

Други събития от 2024 г.

〈 януари
декември 〉