Семинар за глухи жени в Словения

Семинар Словения

9-12 ноември 2023

Овластяване на глухите жени

Кранска Гора, Словения

От 9-ти до 12-ти ноември 2023 г., нашата колежка Силвия Чапкънова участва в семинар за водещи глухи жени от Балканския регион на тема “Овластяване на глухите жени”. Събитието се проведе в град Кранска Гора в Словения и бе организирано от Спортната асоциация на глухите в Словения с подкрепата на Словенската асоциация на глухите и слабо чуващите хора. Ето какво споделя Силвия за своето участие:

“Изключително приятно ми беше да се срещна с нови хора и да посетя град Кранска гора, от който се насладих на невероятни гледки към Алпите. Презентатори в семинар бяха София Исари (Sofia Isari) – Президент на Европейския съюз на глухите – ЕСГ (The European Union of the Deaf – EUD), Исабеле Маларуие (Isabelle Malaurie) – бивш Президент на Европейската спортна организация на глухите – ЕСОГ (European Deaf Sports Organization – EDSO), Валерия Шкоф (Valerija Škof) – журналист и модератор, и Сабина Хмелина (Sabina Hmelina) – Президент на Спортната асоциация на глухите в Словения, бивш състезател по ски, участвала в олимпиадата за глухи (Deaflympics) и организатор на събитието.

Темите, представени по време на семинара, бяха много интересни: “Как жените да бъдат мотивирани да заемат ръководни позиции в спорта”, “Как жените да бъдат успешни лидери?”, “Какво е да си глуха жена в различни ситуации?”, “Положението на глухите жени в Европейските общности”, “Жените и спортът в бъдеще”, “Жените и социалното активиране”, “Изготвяне на съвместно съобщение до ЕСГ и ЕСОГ относно бъдещето на глухите жени в страните от Западните Балкани” и други. Също така, събитието беше наситено с много дискусии, участие в работни групи и социални контакти.

Бих искала да изразя благодарността си към Спортната федерация на глухите в България (BDSF – Bulgarian Deaf Sports Federation) и Deaf.bg за препоръката да участвам в това събитие. Благодаря ви за доверието и възможността да бъда част от тази важна инициатива!”

Други събития от 2023 г.

〈 януари
декември 〉